събота, 11 октомври 2008 г.

Rohrflöte - основен регистър за малките органи

При изграждането на един малък орган -преносим или стационарен -трябва да се решат твърде много проблеми с голяма техническа гъвкавост и много малко на брой темброви регистри. Предназначението на малкия орган, особено на преносимия, в повечето случаи е смесено, като той трябва задължително да предоставя възможността с него да се изпълняват облигатни поддържащи гласове или соло-пасажи в голяма инструментална или вокална формация, а в камерен състав - континуо, а също и соло. В противен случай пренасянето на различни места на сравнително тежък инструмент, а и самата цена на органа биха се обезсмислили. От друга страна, цената и теглото на инструмента определят един много малък брой регистри - 2 до 5 /6/ максимум, при това - малки и почти само дървени тръби. Оттам и регистрите са поставени на по-висока основа - 4' , дори 2'. В същото време винаги е нужен един 8' базов регистър, за да звучи в точната октавова група.

Ако разгледаме диспозицията на голям брой малки органи, ще открием че като базов регистър най-вече се срещат два типа - Rohrflöte 8' и Gedakt 8'. Гедактът, особено като дървен, е доста индиферентен и глухо звучащ и добре служи за тиха основа на тембри за съпровод, continuo, а дори и за принципален тембър с малки корони /Aliquotе /.Нека, обаче да разгледаме по-внимателно Rohrflöte. Рорфлейтата е най-често метален регистър, полузапушен, сравнително тясно мензурирана флейта. Горният край на тръбата е затворен с шапка, в която има отвор, ок. 1/4 от диаметъра на тръбата и този отвор продължава над шапката с малка отворена нагоре тръбичка, с дължина ок. 1/4 от дължината на основната тръба. С тази конструкция се получава подтискане на някои обертонове, като силно звучат само нечетните /повечето дисонантни/, подобно на Гедакта.В същото време малката отворена тръбичка позволява да се появят и отделни четни /консонансни/ обертонове, които понякога дори силно се потенцират от малката тръба. Така получаваме една картина по-силно звучащи квинта, терца, септима и т.н. обертонове; и към тях звучат много по-тихо октавите, а отделни единични обертонове зазвучават почти чуваемо силно. При промяната на съотношението мужду дължината на малките тръбички и дължината на звуковата вълна, в горните октави тези единични обертонаве зазвучават все по-силно и тембърът става все по-специфичен и индивидуален. Заедно с тези промени в характера на тембъра по височина, тембърът на Рорфлейтата звучи в средата на теситурата /прибл. първа октава/ спокойно и напевно. Нагоре става все по-светла и звучи с повече напрежение, а в трета октава се усеща и лека дрезгавост. В малка октава зазвучава по-глухо и все по-надолу отново зазвучава с напрежение. Трябва да се отбележи, че в последната, голяма октава, Рорфлейтата се интонира по-тиха и много често последната октава изобщо се прави без допълнителен отвор - става запушена. Идеята е Rohrflöte да може сама на себе си да акомпанира. Както видяхме този регистър е много чувствителен към различните обертонове в различните височини и в комбинация с други регистри взаимно се потенцират съвпадащите обертонове, така се получават извънредно много темброви варианти. Още по-специфични тембри могат да се получат с други регистри от този род, например с Quintadena, Sesquiltera, Spitzflöte и т.н. Съчетавайки я с отделни аликвотни регистри може да се получат дори причудливи и много удачни нюанси. Същевременно тя остава един флейтов регистър, сравнително тих и относително беден на обертонове, така че освен солови и комбинативно-палитрови, добре изпълнява функциите си на съпровождащ инструмент или лека основа на вертикална, дори принципална структура.
В следната страница ще намерите най-долу няколко исторически примера на Rohrflöte. Обърнете внимание на различните варианти в тембъра, особено на очарователния каприз на зилбермановите рорфлейти. В последния пример е представен един много подходящ за малките органи вариант.

Така разнообразните и специфични темброви нюанси, съчетани и с промяната на характера във височина , както и основата му на тих, флейтов регистър, прави Rohrflöte изключително гъвкав и удачен за използване в различни комбинации при органи с много малка диспозиция. Всъщност качествата на Rohrflöte са винаги на разположение на органиста, независимо дали е на малък или голям орган.

3 коментара:

  1. your blog very beautiful and more info ,make me excited. Congratulation!!.I come again

    ОтговорИзтриване
  2. Камене, благодаря ти за новите статии и новите страници в блога! Да ти призная отначало ми се видяха твърде сложни и специализирани за мен, но като се зачетох, четох на един дъх и ... мога да кажа, че това, което си направил е страхотно добро! Чак сега блогът започва да придобива обликът, който мен лично ме привлича - става много органов :) Пиши, пиши! Надявам се, че ти ще имаш желание да помагаш на нас по-младите, които сега тепърва откриваме органовите тайни и в отделни лични разговори за това, което не сме доразбрали.

    Поздрави,
    Кристина

    ОтговорИзтриване