сряда, 23 февруари 2011 г.

Новия учебен орган в НМА «Панчо Владигеров» и първия български органов фестивал и конференция



  • Сабин Леви
През септември 2010 г. в музикалната академия в София бе инсталиран нов учебен орган от немския органостроител Йенс Щайнхоф, който също така ремонтира основно органа в концертната зала на Академията, (построен от Йемлих през 1979 г.) Това щастливо събитие беше причината през ноември да се проведе фестивал на тема «Акапелния хор и органът – източно-западни проекции». Фестивалът включи музикологични презентации, дискусия, и «двоен концерт», на новия орган в стая 35 на академията, както и на по-стария инструмент в концертната зала.
Осемнайсетте музикални презентации засягаха разнообразни теми, всички по един или друг начин свързани с глас и орган. След официалното откриване от проф. Нева Кръстева, Стефан Далчев говори за състоянието на българската органова култура у нас, както и за възможностите за нейното развитие; проф. Хилде Фай и Сабин Леви обърнаха вниманието на слушателите към българската органова музика – за соло инструмент, както и за хор и орган, а презентацията на проф. Наташа Япова бе посветена на хорово-органното творчество на Трифон Силяновски. За съвременните аспекти на вокалната музика с орган говори също Велин Илиев, а Стелиана Баракова, запозна слушателите с 35-те хорови концерта на Бортнянски, важен, но недооценен руски композитор от 19 в., ученик на Галупи. Беше интересно също така да чуем за някои понятия в източната полифония, сакрална и фолклорна, които биха могли да се асоциират с някои от западните многогласни термини – темата на Мануела Стойкова. За подобни «кръстосани» аспекти в източната и западната музика, но в случая касаещи интонация при различните монодии, бе посветена и презентацията на Янко Маринов.
 Йенс Щайнхоф и Лиане Клинглер говориха за за фирмата Щайнхоф, и ни показаха как новия орган бе замислен, построен във фирмата, разглобен, транспортиран дотук и отново сглобен,  етапи от производството на всеки тръбен орган. Много студенти и любители на органа в България помогнаха за това; те помогнаха активно също и в ремонта на органа Йемлих, в залата. Всяка тръба, почти всеки по-важен компонент от инструмента бе внимателно свален, почистен, в някои случаи ремонтиран и отново поставен на място. Самия органов корпус бе почистен отвън и отвътре сантиметър по сантиметър. После Щайнхоф отчасти интонира някои регистри и отново настрои целия орган. Това бе огромна работа, постигната за много кратко време. А Ханс-Улрих Функ, музикант дошъл заедно с г-н Щайнхоф от Германия, посвети своята презентация на «фантастичния стил» в музиката – т.нар. stylus phantasticus”.
Органът бе анализиран също и като член на по-голям ансамбъл – Петя Цветанова ни показа някои интересни аспекти на неговото употреба в ораторията Christus на Лист. Катя Бенинг говори за органът в операта, а Емил Михов за музикалния консорт в Елизабетинската музика. Не липсваха и работи касаещи историята на органа в България, както например това което Христо Бъжев имаше да разкаже за уникалния исторически орган в църквата Св. Павел на Кръста в Русе –  един по чудо оцелял немски романтичен орган, за чиито ремонт и поддръжка бяха направени много усилия. В продължение на дълги години това беше единствения църковен орган в България.
Камен Петев изнесе презентация касаеща музикалните строеве (темперации) – в нея се говореше главно за строя Валоти, но се цитираха също така и някои интересни материали засягащи темата за «характера» на различните тоналности, и за емоционалното им оцветяване. На донякъде «техническа» тема беше и материала на Лилия Кукучева – относно взаимовръзките между истинския и електронния орган. Органовата иконография беше във фокуса на статията на Васил Макаринов – «Аспекти на пространството и звука».
            Последва голям и интересен «двоен концерт», на който първата половина беше в зала 35, а втората половина – в концертната зала. Имаше и соло певци, и хор, и инструменталисти, изпълняващи една обширна «източно-западна» музикална програма, в която влизаха и Бах и Пярт, Жоскен, Чесноков и Пърсел, Орландо ди Ласо, Нева Кръстева и Макс Регер. Присъстваха г-н ректорът проф. Димитър Момчилов, министрите Даниел Вълчев, Георги Йорданов, заместник-посланикът на Израел г-н Гилад Нол, и още много други.
Всички презентации, заедно с много снимки, се издават в отделна книга от НМА. Този материал скоро ще се появи и онлайн.
Българската органова култура се оживява, и с този нов инструмент това е още по-забележимо. Сега има концерт или някакво подобно мероприятие практически всеки месец, майсторски класове, върви публикацията на всички пиеси за орган от български композитори. Има също нови дискове с музика. Надяваме се все по-голяма част от българската културна общественост да има възможността да взаимодейства все повече и повече с «краля на инструментите».

2 коментара:

  1. Не съжалявам , че прекарах няколко минути , за да се чете .

    ОтговорИзтриване
  2. Доброй ночи!
    Необыкновенно вау какой сайт.

    Масса приколов...MDMA, МДМА, Миксы, Спайс, и т.д.
    Переходи на сайт:
    [b]
    http://gidra.fevejupurexe.tk


    [/b]

    ОтговорИзтриване