събота, 15 юни 2013 г.

  • Велин Илиев

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ОРГАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ


Тази „Кратка история на органите в България” бе написана по повод органовия симпозиум, проведен през м. септември 2011г. в Цюрих.Позволихме си да запознаем уважаемите европейски колеги с проблемите на органистите и органите в България като се надяваме, че това ще допринесе за взаимното ни опознаване и разбиране. Същевременно това е и зов за помощ за опазване на вече съществуващите инструменти в ситуация на финансова и духовна криза на обществото у нас. Искрено се надяваме темата да не остане глас в пустиня а да съумеем да запазим постигнатото и да продължим развитието на едва проходилото органово изкуство в България.
 Велин Илиев, органист на Софийската филхармония

България се намира в югоизточната част на Балканския полуостров. Заема площ от 111 000 кв.км при население малко над  7 милиона. Столица е град София, с население над 1,3 милиона, която е административен, стопански и културен център на страната. Със своето местоположение България е и културна граница между християнството и исляма. Над 80% от населението се определя като източноправославно, останалата част са католици, протестанти, мюсюлмани и др. До 1878 г. България е в рамките на османската империя, след Освобождението следва бурно стопанско и обществено развитие, белязано с много войни, при които страната губи доста територии и през 1944 г. след преминаването на съветските войски България става част от „Източния блок”. Това продължава до годината на промените – 1989, когато комунистическият режим отстъпва на демокрацията. От 2007 г. страната е член на Европейският съюз.

Както казахме по-горе до 1878 г. страната е част от османската империя, която е многонационална. Християнското население е подлагано систематично на репресии,  въпреки това вече съществува официална свобода на вероизповеданията. Навлизат и  мисионери от различни ордени, които организират малкото католически села в енории. В северна България това са пасионистите в южна – отначало редемптористите, по късно kапуцините. Католическото население е съсредоточено в град Пловдив и някои от околните му села. През 1851 г. с разрешение на Султана е построена католическата църква „Св. Лудвиг” в Пловдив. През 1859 г. в църквата е построен и първият орган. За съжаление  не са запазени документи относно органостроителя и диспозициятя на инструмента. От съществуващата фотография се виждат проспекта и задния позитив на органа, оформени на балкона в хармония с архитектурата на църквата. При пожар в църквата през 1931 г. инструментът е унищожен.
В северна България италианският орден на пасионистите организира съществуващите католически села в няколко епархии от които най-важна е Никополската с главен град Русе (Русчук), където е построена църквата „Св. Павел на Кръста”. Местният клир решава да построи и орган  в църквата. След дълги проучвания и преговори с три органостроителни фирми (RiegerWalckerVoit) изборът пада на Voit, която дава най-добра цена. Така през 1907 г. е доставен и монтиран пневматичен орган с два мануала и педал и 13 звучащи регистъра (не броим sub и super копулите). Този инструмент съществува и до днес. През 2003 г. бе основно ремонтиран и снабден с електрически мотор за мяховете от немската фирма Gerhard Walcker-Mayer.
             София, макар и столица е част от пловдивско-софийската католическа епархия, тъй като броят на католиците е значително по-малък, предимно чужденци. Те също се сдобиват със собствена църква „Св.Йосиф” в която отново е монтиран малък орган. За съжаление  сведенията за него относно диспозицията и органостроителя вероятно са загубени или унищожени по време на втората световна война.
Най-богат културен и стопански подем България отбелязва през 30-те години на миналия век до началото на войната. София се превръща в европейски град с много нови стилни сгради. По това време е замислен, проектиран и частично построен комплекс „България”, включващ голям хотел, ресторант-градина и концертни зали. Голямата зала „България” е замислена като концертна и бална зала по подобие на големите европейски зали. Сцената побира над 200 души оркестър и хор, публиката се разполага на над 1400 места. За акустиката на залата са доставени плоскости от шведски шперплат, съобразно изчисленията на Херцовия институт в Берлин. Предвиден е и голям концертен орган в дъното на сцената. Поръчката е направена в Германия и така през 1937 г. зазвучава първият концертен орган в България. Той е построен от фирма Sauer от Франкфурт на Одер, има 4 мануала и педал и 72 регистъра (виж диспозицията). Първият концерт изнася френският органист Joseph Bonnet! (Макар и съюзник на Германия България и Румъния по това време са традиционно франкофонски държави). (Имам сведения, че немският органостроител Oscar Walcker, който по това време е проектирал органът в букурещката зала „Атенеум Роман”- построен през1939 г. лично е посетил София да види работата на “конкурентната” си дъщерна фирма Sauer.)
За голямо съжаление през 1944 г. София е бомбардирана от англо-американските военно-въздушни сили. Сцената на зала „България” е уцелена от бомба в резултат на което
органът изгаря в разразилия се пожар. Подобна е и съдбата на органът в Католическата църква в София, която също е превърната в руини.
На 9 септември 1944 г. правителството отстъпва властта на народно-демократичните сили и така след края на войната България заедно с други източноевропейски държави попада в съветската зона на влияние и развитие. Това значи национализация на земята и предприятията и организиране на стопанския и културен живот по съветски образец. Атеизмът става основна доктрина в духовния живот на обществото. При това положение ролята на Църквата в духовния живот е крайно ограничена. За добро и за лошо това развитие следва своята логика. По-случай 30 годишнината на социалистическата революция в България е взето решение да бъде построен нов орган в концертната зала „България”, която междувременно е ремонтирана, седалище е на Софийската филхармония и средище на богат концертен живот. Направена е поръчка на източногерманската органостроителна фирма Schuke - Potsdam. В съответствие с „модата” на времето Hans-Joachim Schuke проектира орган с 55 регистъра, 3 мануала и педал. Трактурата е механична, регистратурата електрическа с 8 Setzer-комбинации, звученето бароково. (виж диспозицията). Органът е тържествено открит през м. септември 1974 г. с концерт на съветския органист Леонид Ройзман. Това ново начало дава повод няколко български студента да бъдат изпратени на обучение в чужбина през следващите години (между тях и пищещият тези редове), които след завършване на образованието си се оказват в доста „особено” положение – почти невъзможност да практикуват в залата, която е перманентно заета. През 1979 г. в Концертната зала Музикалната академия в София е монтиран по-малък орган, построен от дрезденската фирма Jehmlich с 2 мануала и педал и 19 регистъра. В кратките промеждутъци когато залата е свободна служи за обучение на желаещите студенти. Създава се огромна диспропорция, от една страна голям интерес към органа, от друга почти пълна невъзможност на органистите да се докосват до инструмента. Въпреки това, макар и плахо органовата музика започва да търси своето място в концертния живот на София и дава повод и на други градове в страната да се сдобият с нови инструменти.
През 80-те години на миналия век в Благоевград (100км. южно от София) местната управа взема решение да построи орган в Голямата зала на Читалището. Поводът за това не е свързан с музиката: в града се обновява производството на пивоварния завод с помощта на чешки специалисти от пилзенския пивовар в Чехия. Българите, които посещават Пилзен попадат в Катедралата на тържествена литургия, чуват може би за първи път звученето на орган и решават да си построят в Благоевград. По това време търговско-икономическите отношения  между България и Чехия са регламентирани на основата на взаимопомощ в рамките на СИВ, така че това решение става много скоро факт. Така в Залата на Читалището се появява орган с 2 мануала и педал и 20  регистъра, механично трактура и електрическа регистратура, построен от държавната чешка фирма Rieger-Closs през 1988 г.
На другия край на България в град Варна е проектирана многофункционална зала, като е решено да има и орган по подобие на новия Gewandhaus, който  е построен по това време в Лайпциг. В град Добрич – център на областта Южна Добруджа (на 50 км северозападно от Варна)  също се строи нова Концертна зала, където е предвидено и място за орган. Поръчките са направени отново в немската фирма Schuke – Потсдам и така  в края на 1988 и началото на 1989 г. са доставени два качествени инструмента: този във Варна с 3 мануала и педал, 53 регистъра, испански Тромпети 16` и 8`, механична трактура, електрическа регистрарура с 32 Setzer-комбинации а този в Добрич с 2 мануала и педал, 36 регистъра, механична трактура и електрическа регистратура с 32 Setzer-комбинации. От двата инструмента този в Добрич звучи по-добре, тъй като още по време на строежа на Залата бяха изпълнени препоръките на специалисти в областта на акустиката. Органът във Варна е интониран по-скоро романтично, най-големият проблем е че предвидената променяща се акустика на залата не функционира и по тази причина звученето е прекалено сухо за органова музика. Изобщо проблемът с неподходящата за органова музика акустика е валиден в различна степен за всички зали, предполагам и извън България.      
След годината на промени в източна Европа 1989 в България постепенно се отвориха границите към света и също така постепенно спряха държавните средства за култура. Бяха монтирани още няколко инструмента, почти без изключение дарени от чужбина от наши и чужди дарители. Така в град Пловдив Католическата църква се сдоби с малък Walcker-орган, произведен серийно през 60-те години с 2 мануала и педал, 12 регистъра, чиста механика, монтиран в църквата през 1991 г. През 1999 г. бе дарен Bosch-орган с 1 мануал и педал и 5 регистъра, който намери своето място в Залата на АМТИИ  в града. И двата органа пристигнаха от Швейцария, дарени от българският музикант Камен Кенов и бяха монтирани с помощта на автора на тази публикация. Подобен Bosch-орган с един регистър повече бе дарен и монтиран от швейцарско семейство през 2007 в Евангелско-методистката църква „Д-р Лонг” в София. През 2003 г. бе завършен строежът на нова Евангелско-методистка църква във Варна, която получи съвсем нов орган, дарен от потомците на арменци, намерили спасение в града от Геноцида през 1915 г., по-късно установили се в Швейцария. Органът е дело на немският органостроител Jens Steinhoff, ученик на Jurgen Ahrend. Инструментът е изработен много прецизно от първокласни материали има 2 мануала и педал, 19 регистъра, чиста механика. Особенност на този инструмент е , че е правен по подобие на стар раннобароков инструмент (липсва Cis в мануалите и педалът, клавишите и педалите са с типичната за това време форма, темперацията е неравномерна, звученето в църквата – отлично). Единствено малко се губи смисълът от такъв инструмент в страна, която няма никакви европейски традиции в тази област. През 2002 г. и следващите лета  работих доброволно по няколко месеца в органостроителната фирма Michael Walcker-Mayer в Австрия с цел да придобия практически умения в настройката, интонацията и поддръжката на орган. В резултат на това сътрудничество старият Rieger-орган (1903) от виенската църква Herz Jesu, предвиден за генерален ремонт или подмяна, намери своето ново място в  град Пазарджик (100км. източно от София в посока Пловдив). Поради звуковите си качества и големината той бе „облечен” в нов корпус и след някои технически напасвания намери мястото си, архитектурно и звуково в Концертната зала на града. Става дума за орган с 2 мануала и педал, 29 регистъра (допълнен с Oboe 8’ II мануал), странна механична трактура и електрическа регистратура. В звуково отношение е типично романтичен инструмент с много 8` гласове и общо меко звучене в пълен звук. Единственият изцяло новопостроен и платен учебен орган  за нуждите на НМА-София е дело на фирма Steinhoff. Той бе поръчан и доставен през 2010 г. Изработката отново е изключително прецизна от качествени материали, звученето чудесно, въпреки че става дума за орган с 2 мануала и педал (отново в стар стил, но без липсващи тонове), 6 регистъра, чиста механика. Освен това след отварянето на пазарите в страната навлезоха и няколко електронни имитатори, най-вече от холандската фирма Johannus, което не може да бъде предмет на тази публикация.
Така в началото на третото хилядолетие в България има общо 12 инструмента от които половината се използват активно. Причините за това са различни: от една страна по добрите инструменти се намират в концертни зали, където в последно време звучи все по-малко органова музика, от друга църковните инструменти се използват само за нуждите на службата и всякакви досегашни опити за организиране на концерти срещат съпротива от страна на някои свещеници. Малките инструменти в Академиите в София и Пловдив са обект на интерес от страна на студентите и българските органисти, но поради размерите и предназначението си имат твърде ограничени звукови възможности. Освен това поради неграмотност никой от стопаните на органите не си задава въпросът как се поддържа технически и звуково един такъв инструмент и колко струва това. Това е една крайно неприятна и опасна ситуация – току що проходилото органово изкуство в страната може да загине заедно с инструментите. Въпреки появата на сериозни частни фирми и бизнесмени, никой не инвестира и не спонсорира културата и изкуството, тъй като това не е престижно и не носи материални приходи.
Органовите концерти започват веднага след построяването на органът в зала България през 1974 г. В началота концерти изнася г-жа Нева Кръстева, ученичка на Л. Ройзман и преподавател по полифония в НМА. От чужбина са канени органисти предимно от източния блок, но това не е правило – в София гостуват и световноизвестни имена. За първата генерация български органисти, завършили в Чехия, Словакия, ГДР и СССР настава абсурдна ситуация - включвани са периодично в концертния план, но нямат време за нормална подготовка в залата, поради заетост с други репетиции. Поради тази причина някои емигрират в чужбина където правят научна или концертна кариера. Ситуацията не се променя съществено след построяването на органи в провинцията през 1988-1989 г. поради  обществено-политическите промени настъпили след 1989 г. Професията на органиста не е регламентирана финансово с изключение на пишещия тези редове, който е  редовен член на Софийската филхармония от1983 г. и като такъв реализира многобройни солови и камерни концертни цикли . След 1989 г. се налага да се грижи и за техническото и интонационно състояние на инструмента в зала „България”. Новите инструменти във Варна и Добрич са на практика без стопани органисти. Чудесният орган във Варна дава различни дефекти и също като събрата си в София се нуждае от почистване и саниране. Органът в Добрич вероятно е оставен на произвола на съдбата. 

  •   Велин Илиев, органист на Софийската филхармония


                                                                   ПРИЛОЖЕНИЕ

                       ДИСПОЗИЦИИ (техническо описание) на органите в БЪЛГАРИЯ      

          Диспозиция на органа в католическата църква „Св. Павел” – РУСЕ – H.VOIT  ( 1907)

              I Manual                                       II Manual                                      Pedal

 1. Bordun                                16’   7. Geigen prinzipal             8’   12. Subbass                        16’
 2. Prinzipal                               8’    8. Lieblich gedackt             8’   13. Zartbass                       16’
 3. Viola di gamba                     8’    9. Salicional                        8’
 4. Flauto amabile                      8’  10. Vox coelestis                  8’      
 5. Oktave                                  4’  11. Rohrflote                         4’
 6. Cornet                             3-4 f.


                 Диспозиции на първия орган в зала „БЪЛГАРИЯ” – WSAUER – (1937)
          
              I Manual                                       II Manual                                   III Manual

 1. Bourdon                              16’   15. Ital. Prinzipal                8’    31. Quintade                      16’
 2. Prinzipal                                8’   16. Singend gedackt           8’   32. Horn Prinzipal                8’
 3. Flute harmonique                  8’   17. Quintaton                      8’   33. Konzertflote                   8’
 4. Gemshorn                             8’   18. Salicional                       8’   34 Nachthorn                       8’
 5. Grobgedackt                         8’   19. Klein Prinzipal               4’   35. Viola                             8’  
 6. Gamba                                  8,   20. Blockflote                       4’   36. Vox celestis                   8’
 7. Oktave                                  4’   21. Schwiegel                       2’   37’ Fugara                           4’
 8. Rohrflote                              4’   22. Terz                          1 3/5’   38. Flauto traverso              4’   
 9. Spitzquinte                     2 2/3’   23. Quinte                       1 1/3’   39. Nachthornquinte     2 2/3’
10. Superoktava                         2’   24. Glockleinton                   1’   40. Piccolo                         2’
11. Waldflote                             2’   25. Cymbel                         4 f.   41.  Nasat                     1 1/3’
12. Scharf                                3 f.   26. Sordun                           16’   42. Sifflote                         1’
13. Mixtur                               5 f.   27. Krummhorn                     8’   43. Echo Mixtur               5 f.
14. Trompete                             8’   28. Regal                               4’   44. Fagot                          16’
                                                        29. Waldhorn                         4’   45. Trompete harmonique  8’
                                                        30. Harfe celesta                           46. Oboe                            8’
                                                                                                              47. Clairon                         4’    

                 IV Manual                                                       Pedal

48. Spitzflote                             8’   56. Grandbourdon                32’  65.  Flachflote                    2’
49. Unda maris                          8’   57. Prinzipalbass                  16’  66.  Bauernflote                  1’    
50. Echbourdon                         8’   58. Subbas                            16’  67.  Pedal Mixtur             5 f.
51. Singend Prinzipal                4’   59. Echobass                         16’  68.  Posaune                    16’
52. Flautino                               4’   60. Quintbass                  10 2/3’  69.  Kontrabass                16’
53. Campanelli                       5 f.    61. Oktave                              8’  70.  Trompette                    8’
54. Vox humana                        8’   62. Bassflote                           8’  71.  Clarine                        4’
55. Schalmei                              4’   63. Cello                                 8’  72.  Flotenbass                   4’    
                                                         64. Choralbass                        4’


                 Диспозиция на органа в зала „БЪЛГАРИЯ” – SCHUKE – (Potsdam) – (1974)

           I Manual - Hauptwerk                                                                 Pedal

 1. Bordun                                16’                                16. Principal                                            16’
 2. Principal                               8’                                17. Subbass                                              16’
 3. Koppelflote                          8’                                 18. Quinte                                         10 2/3’
 4. Trichterpfeife                       8’                                 19. Oktave                                                 8’
 5. Oktave                                  4’                                 20. Bassflote                                             8’
 6. Spitzflote                              4’                                 21. Bassaliquote                                      4 f.
 7. Quinte                             2 1/3’                                 22. Oktave                                                4’
 8. Oktave                                  2’                                 23. Pommer                                              4’
 9. Cornett ab g                        4 f.                                 24. Flachflote                                           2’
10. Grossmixtur                   6-7 f.                                  25. Hintersatz                                     4-5 f.
11. Kleinmixtur                       4 f.                                  26. Mixtur                                              4 f.
12. Fagott                                 16’                                 27. Posaune                                            16’
13. Trompete                             8’                                 28. Trompete                                            8’
14. II/I                                                                            29. Feldtrompete                                      4’
15. III/I                                                                           30. I / Pedal      
                                                                                        31. II/ Pedal
                                                                                        32. III/Pedal

           III Manual – Brustwerk                                                   II Manual - Schwellwerk

33. Holzgedackt                         8’                                   45. Holzprincipal                                   8’
34. Quintadena                           8’                                   46. Spitzgedackt                                     8’
35. Principal                               4’                                   47. Viola da gamba                                8’
36. Rohrflote                              4’                                   48. Principal                                           4’
37. Dulzflote                              4’                                   49. Nachthorn                                         4’
38. Sesquialtera                       2 f.                                    50. Rohr-nassat                                2 2/3’
39. Gemshorn                             2’                                   51. Oktave                                             2’ 
40. Quinte                             1 1/3’                                   52. Feldpfeife                                        2’
41. Oktave                                  1’                                    53. Terz                                           1 3/5’
42. Scharf                                 4 f.                                    54. Spitzquinte                                1 1/3’
43. Vox Humana                        8’                                    55. Septime                                     1 1/7’
44. Tremulant                                                                    56. Sifflote                                            1’
                                                                                           57. Mixtur                                          5 f.
      Walze                                                                           58. Cymbel                                        3 f.
      Schweller zu II Manual                                                59. Dulcian                                         16’
                                                                                            60. Hautbois                                        8’
                                                                                            61. Schalmei                                        4’
                                                                                            62. Tremulant
                                                                                            63. III/II                                             


            Диспозиция нa органа в Националната Музикална Академия - JEHMLICH – (1979)

               I Manual - Hauptwerk                   II Manual - Schwellwerk                         Pedal

1. Rohrflote                              8’       7. Gedackt                          8’        15. Subbass                 16’
2. Principal                               4’       8. Weidenpfeife                 8’        16. Principalflote          8’
3. Nasat                              2 2/3’       9. Koppelflote                    4’        17. Gemshorn               4’
4. Waldflote                              2,      10. Principal                       2’         18. Mixtur                  3 f.
5. Mixtur                             3-4 f.      11. Terz                         1 3/5’        19. Trompete                8’
6. Dulzian                                16’     12. Quinte                     1 1/3’               
                                                           13. Zymbel                         2f.               
                                                           14. Krummhorn                  8’
                                                                 Tremulant                        

              Диспозиция на органа в БЛАГОЕВГРАД – RIEGER-CLOSS – (1988)

             I Manual                                             II Manual - Schweller                             Pedal

 1. Principal                                8’       8. Gedackt                         8’         16. Subbass               16’
 2. Rohrflote                               8’       9. Spitzgambe                    8’         17. Oktave                  8’
 3. Oktave                                   4’     10. Principal                        4’         18. Bassflote               8’
 4. Blockflote                              2’     11. Koppelflote                   4’         19. Superoktave          4’
 5. Mixtur                 4-5 f.    1 1/3’     12. Oktave                           2’         20. Rauschpfeife   2 2/3’
 6. Trompete                               8’     13. Sesquialter                  2 f.          21. Fagott                  16’
 7. II/I                                                  14. Scharf                          4 f.         22. I/ Pedal
             Walze                                     15. Krummhorn                   8’         23. II/Pedal          

          
            Диспозиция на органа във Фестивален Комплекс - ВАРНА – SCHUKE – (1989)

             I Manual - Hauptwerk                                                         Pedal
1. Bordun                                                  16’         19. Principalbass                                           16’
2. Principal                                                 8’          20. Subbass                                                   16’
3. Spillpfeife                                               8’          21. Nassat                                               10 2/3’
4. Gambe                                                    8’          22. Oktave                                                      8’
5. Oktave                                                    4’          23. Gedackt                                                    8’       
6. Gemshorn                                               4’          24. Oktave                                                      4’
7. Flachflote                                               2’           25. Pommer                                                   4’
8. Rauschpfeife                                          2f.          26. Flachflote                                                 2’
9. Mixtur                                                    5f.         27. Mixtur                                                     5f.
10. Scharff                                                  4f.        28. Posaune                                                   16’            
11. Trompete                                              16’        29. Trompete                                                  8’
12. Trompete                                                8’        30. Clairon                                                      4’
13. Solo-Trompete                                     16’         31. III/Pedal
14. Solo-Trompete                                       8’         32. II/Pedal
15. III/I                                                                     33. I/Pedal
16. II/I                                                                      34. ST 16/Pedal
17. ST 16/I                                                               35. ST  8/Pedal
18. ST  8/I    


             III Manual – Oberwerk                                                       II Manual – Schwelwerk

36. Principal                                                 8’         49. Gedackt                                                  16’
37. Gedackt                                                  8’         50. Geigenprincipal                                       8’
38. Quintadena                                             8’         51. Holzflote                                                  8’
39. Oktave                                                    4’         52. Salicional                                                 8’      
40. Rohrflote                                                4’         53. Schwebung    ab c                                    8’
41. Sesquialtera                                            2f.        54. Oktave                                                      4’
42. Oktave                                                    2’         55. Blockflote                                                4’
43. Spitzflote                                                2’         56. Fugara                                                      4’
44. Nassat                                               1 1/3’         57. Nassat                                                2 2/3’
45. Sifflote                                                    1’         58. Waldflote                                                 2’
46. Mixtur                                                    4f.         59. Terz                                                   1 3/5’
47. Vox Humana                                           8’         60. Mixtur                                                    5f.
48. Tremulant                                                            61. Bombarde                                              16’
                                                                                   62. Hautbois                                                 8’
      Walze                                                                   63. Schalmei                                                 4’
      Schweller zu II Manual                                       64. Tremulant
                                                                                   65. III/II
                                                                                   66. ST 16/II
                                                                                   67. ST   8/II


                Диспозиция на органа в Концертна зала ДОБРИЧ – SCHUKE – (1988)

            II Manual – Hinterwerk                       I Manual – Hauptwerk                             Pedal

 1. Geigenprincipal                      8’     16. Gedackt                          16’        29. Principalbass    16’
 2. Holzgedackt                            8’     17. Principal                          8’        30. Subbass             16’
 3. Salicional                                8’     18. Rohrflote                         8’         31. Oktavbass          8’
 4. Oktave                                    4’     19. Quintadena                       8’        32. Gedacktbass       8’
 5. Nachthorn                               4’      20. Oktave                            4’         33. Oktave               4’
 6. Fugara                                     4’      21. Spitzflote                        4’         34. Flachflote          4’
 7. Nassat                               2 2/3’      22. Quinte                       2 2/3’         35. Bauernpfeife     2’
 8. Gemshorn                               2’      23. Oktave                             2’        36. Hintersatz        4 f.
 9. Terz                                  1 3/5’      24. Waldflote                         2’        37. Posaune            16’
10. Quinte                             1 1/3’       25. Mixtur                        4-5 f.        38. Trompete           8’
11. Sifflote                                  1’       26. Cimbel                           3 f.        39. I/ Pedal
12. Scharf                                 4 f.       27. Trompete                           8’       40. II/Pedal
13. Oboe                                     8’       28. II/I
14. Vox humana                          8’   
15. Tremulant                                             Walze,    Schweller zum II Manual


     Диспозиция на дарения орган в Католическата църква – ПЛОВДИВ (от 1991) –     
                                                                WALCKER

             I Manual                                      II Manual                                        Pedal

 1. Prinzipalflote                        8’       5. Gedeckt                         8’        10. Subbass                 16’
 2. Prinzipal                               4’        6. Rohrflote                      4’        11. Gedecktbass            8’
 3. Sesquialter   ab b               2 f.         7. Principal                       2’        12. Choralbass              4’
 4. Mixtur                         2 – 3 f.         8. Quinte                     1 1/3’
                                                              9. Zimbel                        2f.          Koppeln II/I, I/P., II/P. 

   
  Диспозиция на дарения орган в АМТИИ – ПЛОВДИВ (от1999) – WERNER BOSCH
                                                                    (1958)
                 Manual                                                             Pedal

 1. Gedackt                                 8’                                 5. Subbass                                          16’
 2. Prinzipal                                4’            
 3. Blockflote                             2’    
 4. Mixtur         2 f.              1 1/3’                                      Koppel Man./Pedal

      Диспозиция на органа в евангелско-методистката църква – ВАРНА – STEINHOFF                                                                                                                     
                                                                   (2003)
                                                 
                I Manual  - HW                           II Manual -  BW                          Pedal

 1. Principal                                8’       9. Holzgedackt                    8’      14. Subbass                 16’
 2. Hohlflote                               8’      10. Holzflote                        4’       15. Trompete               8’
 3. Piffaro                                   8’      11. Nasard                      2 2/3’
 4. Octave                                   4’      12. Sesquialtera                 2 f.              Koppeln: II/I
 5. Octave                                   2’      13. Regal                              8’                             II/Pedal
 6. Quinte                             1 1/3’                                                                                     I/ Pedal
 7. Mixtur                                 4 f.              Tremulant                                                                  
 8. Cornet                                   8’


      Диспозиция на органа в Концертна зала ПАЗАРДЖИК – (от 2005) – RIEGER (1903)

                 I Manual – HW                            II Manual - SW                              Pedal

 1. Principal                              8’     13. Geigenprincipal                      8’   22. Contrabass        16’
 2. Gemshorn                            8’     14. Flute harmonique                   8’   23. Violon               16’
 3. Hohlflote                             8’     15. Aeoline                                   8’   24. Subbass             16’
 4. Gedeckt                               8’     16. Vox celestis                            8’   25. Octavbass           8’
 5. Salicional                            8’      17. Praestant                                4’   26. Gedackt               8’
 6. Fugara                                 8’      18. Flute douce                            4’   27. Choralbass          4’
 7. Octave                                 4’      19. Quinte                              2 2/3’   28. Posaune            16’
 8. Rohrflote                             4’      20. Gemshorn                              2’  
 9. Superoctave                        2’       21. Harmonia aeterea      4 f. 2 2/3’
10. Cornet      3-5 f.           2 2/3’ 
11. Mixtur         4 f.           2 2/3’
12. Trompete                           8’       29. Oboe   (zugebaut)                  8’


      Диспозиция на дарения орган в Евангелско-методистката църква д-р Лонг  в СОФИЯ –                 
      (от 2007)  -  ВOSCH (1966)                                                                                  
                                                      

                  I Manual                                                     Pedal

1. Gedackt                                           8’                6. Subbass                                   16’
2. Prinzipal                                          4’
3. Nachthorn                                       4’                     Koppel     Man./Ped.
4. Doublette                                        2’
5. Mixtur                                          3 f.                            


                Диспозиция на учебния орган в НМА – STEINHOFF – (2010)

                  I Manual                                        II Manual                                       Pedal

1. Gedackt                                 8’        3. Gemshorn                                8’     6. Subbass           16’ 
2. Holzflote                               4’        4. Ital. Prinzipal                           4’
                                                             5. Waldflote                                 2’        
                                                                                         

                                                 

Няма коментари:

Публикуване на коментар