понеделник, 16 април 2012 г.

Анализ на диспозицията на органа в катедралата в Шартр

Първоначално органът е построен от Robert Filleul в 1542г., а през XVII и XVIII в. е усъвършенстван,
главно в регистрите, от Roch d'Argilières, Robert Gouet, Jehan de Heman, Pierre des Enclos, Lesclop, Renault - и експертиза на извършените подобрения на органа от François Thierry. В края XX в. е реконструиран от Danion-Gonzalez и възстановен в състояние за свирене от Jean-Marc Cicchero. Вижда се, че инструментът е бил сътворяван от такива именити органостроители като фамилия Д'Аргилиер, Жеан Еман и Тиери.



CLAVIERS (de bas en haut) : Grand Orgue, Positif, Récit, Echo.

Pédalier
Principal
Montre(emprunt GO)
Soubasse
Montre
Bourdon
Principal
Flûte
Flûte
Plein jeu
Basson
Bombarde
Trompette
Clairon 

bouton rotacteur de coupure de pédale.
32
16


16
8
8
4
4
2
5 rgs
8
16
8
4
1° Clavier : Grand-Orgue
Montre 
Bourdon
Montre
Flûte
Bourdon
Prestant
Flûte
Doublette
Fourniture
(résultante de 16)
16
16
8
8
8
4
4
2
2 rgs
Fourniture
Cymbale
Cornet (début:sol2)
Bombarde
Trompette
Clairon
3 rgs
4 rgs
5 rgs
16
8
4
2° Clavier : Positif
Montre
Flûte
Bourdon
Prestant
Flûte
Doublette
Nazard
Tierce
Larigot
Cornet
(à partir du 3° do)
Plein-jeu
Cymbale
Cromorne
Trompette
Clairon
8
8
8
4
4
2
2 2/3
1 3/5
1 1/3
5 rgs

4 rgs
3 rgs
8
8
4
3° Clavier : Récit
Principal
Cor de nuit
Gambe
Voix Céleste
Flûte
Viole
Doublette
Sesquialtera
Plein jeu
Cymbale
Voix Humaine
Basson Haubois
Bombarde
Trompette
Clairon
Tremblant
8
8
8
8
4
4
2
2 rgs
4 rgs
3 rgs
8
8
16
8
4
4° clavier : Écho
Principal
Bourdon
Flûte
Doublette
Nazard
Tierce
Piccolo
Cymbale
Trompette
Clairon
8
8
4
2
2 2/3
1 3/5
1
3 rgs
8
4

Една прекрасна диспозиция за представяне на класическия френски четиримануален къснобароков орган. 
  • Педалът е пълноценен самостоятелен орган, като се има пред вид,че по традиция повечето френски органи са с малко или дори само три - четири регистъра в педала. Тук има огромен принципален гръбнак - от 32' до 4' плюс пълна френска 5-редова микстура (Plein jeu). Всъщност принципалът 16' (Montre) е извлчение от главния мануал. Гедактите са на 16' и 8' - Суббас и Бурдон, а меките флейтови продължават нагоре в 4' и 2 '. Има 4 езичкови, като Басонът е типичен соло- , а другите са плено-езичкови регистри. Изглежда последните са много сонорни и качествени, защото тук изненадващо липсва тиичният дори за бедните педални секции Корнет.
  • Главният орган също има богат принципален гръбнак- от 16 ' до 4' плюс омекотената, но все още принципално звучаща Дублет 2 '. Към тях има 5-редова класическа френска микстура (Fourniture), като първите 2 реда се използват само ако са включени 16-футовите регистри. В микстурния ансамбъл или отделно участва и голям 4-редов Цимбал. Той започва от сол на голяма октава. Меките флейти и гедакти са на 16', 8' и 4'. Прави впечатление, че  няма флейтов на 2'. Има класически 5-редов Корнет, започващ от сол на голяма октава и може да се използва като солистичен, но най-вече в подкрепа на езичковите регистри. Самите езичкови са три тромпетни, плено-тип, но няма соло-езичков. Изобщо това е масивна и мощна секция от органа, като за разлика от Педала, практически липсват солистични регистри. За сметка на това Главният орган е извънредно богат на сонорни, силно обертонови регистри.
  • Позитивът е всъщност познатият Рюкпозитив като разположение, но има ролята и на немския Оберверк в целия звуков ансамбъл на органа. Принципалният хор е 8', 4' (Praestant) и 2'. Тази секция има обаче и пълноценен хор от меки флейтови регистри от 8' до 1 1/3', включително аликвотните. Корнетът  отново е самостоятелен (първият ред е от 8'-тов и не е нужно да се добавя основен регистър). В този мануал Корнетът звучи от до на малка октава нагоре. От езичковите регистри имаме любимия във френските органи солов Cromorne и два тромпетни (плено) регистъра. Трябва да се забележи, че микстурата  тук (Plein jeux), не е типичната за класическия орган, а по-скоро за времето от класицизма и романтизма. Т.е. тя е вероятно по-мека и гравитативна (по-широко мензурирана) и по-ниска . Ако към нея се прибави Цимбалът тембърът вероятно ще е по-близо до бароковия стил на звучене, но още по-стилно бароково ще се получи  малка микстура самос Цимбала. Тук органистът трябва да подбере внимателно стиловия тембър на едно плено, особено ако е в диалог с главното плено на първи мануал. Още повече, че частично плено само с флейтовите аликвотни няма да се получи така, както може да стане в немските Brustwerk или какъвто позитив има. Аликвотните тук са по-подходящи за соло или френски тип смесване, като например за Tierce en taille. Така тази секция съчетава много светлина (с високата микстура и по-обертонови принципали), а от друга страна мекота, меланж и солистичност.
  • Речитативът (Récit) е пълен със солови регистри. Единствено тук намираме тясно мензурираните щрайхери (гамби) - Гамба, Виола и много тясната Челеста (Voix Céleste). Тук е и извънредно широкият Nachthorn или Cor de nuit 8', както и познатата Sesquialtera.  Принципалите са само върху 8' и 2', като Дублет е и малко по-мека от типичния принципал. За сметка на това имаме отново микстура от романтичен тип, която добре кореспондира с Позитива. От езичковите разполагаме с цели 5 регистъра, като два от тях са типични солистични и особено характерни (Voix Humaine и Basson Haubois), а вероятно другите също носят известна разлика в тембъра от другите тромпетни регистри. Все пак, чрез малките принципали и Цимбала, тази секция може да корестпондира с всяка от останалите секции. Нека да забележим, че в Педала имаме солов езичков Basson. Липсва Корнет, но може да се състави така нареченият Cornet decomposé. Избират или Принципал 8' или  Cor de nuit 8' +  Flûte 4' +  Sesquialtera +  Doublette 2'.
  • Ехо-секцията е разбира се най-малка, но съдържа основните регистри на останалите секции, като тук са чувствително по-тихи и вероятно имат малки темброви разлики с останалите. Принципалната основа пак е 8' -  2', а Цимбалът е единственият регистър от микстурен тип, при това звучащ високо в целия диапазон. Чрез него и Дублет 2', Тромпет и Клерон, този мануал кореспондира с всички останали. Имаме си и двата основни аликвота - ниска квинта "насат" и терца. Тук имаме и Пиколо 1', който е и най-високият регистър в целия орган (по-висок от която и да е микстура). Така може да се постигне едно много красиво "ехо" не само в динамичен, но и във вертикален план. Тук отново може да се направи комбиниран Корнет, като сега ще бъде Ехо-Корнет (Cornet d'écho - decomposé), защото ще е с тихи регистри от Ехо-секцията: Бурдон 8' + флейта 4' + Назар (Насат) 2 2/3' + Дублет 2' + Терца 1 3/5'.
Общо за мануалната структура на органа може да се забележи, че принципалите градират от Педал 32', през Главния орган 16' и останалите три са на 8'. В Главния мануал имаме класическата голяма микстура, а в другите микстурите са по-романтични. Всички мануали (всички секции) са обединени от Цимбал. Няма един ясно изразен романтичен мануал, но Позитивът и Речитативът имат богати възможности за свирене в стилове от XIX и XX в. Другите два мануала са по-ясно изразени в класическия бароков изчистен вид. Не съвсем типично, Корнетът се открива само в два от мануалите. За сметка на това в другите два мануала може да комбинира Корнет, при това във всеки мануал ще има известна разлика в тембъра и съответно индивидуален чар.
Още няколко думи за плени-те в инструмента. Голямото Plein jeux (френски тип) ще се направи на главния мануал с всички регистри - принципали, микстури и флейти, но без езичковите и Корнета. За немски тип плено трябва да се премахнат флейтите, но е добре да остане най-ниският Бурдон, да се прибавят всички езичкови, така, че има принципали с микстури и езичкови + Бурдон 16'. Малкото Plein jeux ще стане в Позитива със същия тип регистри - принципали, микстури, флейти. Въпрос на избор е дали да се добави една квинта - най-вече висока, но не и терцата. Според стила - в музика след 1780г. може да се използва микстура Plein jeux без или с Цимбал, а за по-ранен стил трябва да остане само Цимбал. За немски стил, отново - без флейтови, + езичкови, но не и Cromorne. За другото френски плено, Grand jeux, се използват принципали, флейтови, всички плено-езичкови (без Cromorne), задължително Корнетите, но в никакъв случай с микстури. Обикновено с това плено се свири на главния мануал, като към него е добавен Позитивът. Отделно от това, органът дава чудесни възможности за по-цветни и различни игри в плено- и солови диалози между всички мануали.
Диспозицията и други данни за органа са взети от сайта за самия орган:  http://orgues.chartres.free.fr

К. Петев

Няма коментари:

Публикуване на коментар